lördag 9 november 2013


Fototriss. Tema: Min stad/by/ort.


Klicka för större bilder


Temabilder: Stenmurar i byn Rimshult.

Jag är född på en plats som heter Ryd, som ligger i södra Småland. I början av 1700-talet var södra Småland glest befolkat av en ganska fattig bondebefolkning.

Markerna var rika på sten och block och användes mest som betesmark.När befolkningen växte behövdes mer åkermark för att producera mat. Man började stenröja markerna och stora stenmurar byggdes.

I Kronobergs län är "skalmur" en vanlig typ av stenmur. De är nedgrävda och gjorda av rejäla sidor med kantsten som bildar ett "skal". Innanför skalet fyller man igen med s.k skräpsten,som är mindre eller har oregelbunden form. Skalmuren var ett bra sätt att få undan mycket sten. Muren utgjorde också ett bra stängsel för djuren.

I byn Rimshult, Ryd, ligger de s.k "svältlyckorna. De kom till under nödåren 1868 - 1869. På två år uppodlades två åkrar som inhägnades av 1,4 km stenmurar. De är 2 - 5 m breda och upp till 2 m höga. De som arbetade med stenmurarna hade 25 öre i lön per dag och det sägs att arbetarna som matsäck endast hade lite kokt råg i fickan.

Bonden som ägde marken hade förtroende att fördela den ranson brödsäd som staten bidrog med för att lindra den värsta nöden - men den delades inte ut förrän ett visst antal dagsverken var utförda.
Fler tema bilder: Fototriss

Tävling med vinster från   http://castaneavandrarhem.se/

5 kommentarer:

 1. Intressanta fakta och vackra foton!
  http://axartist.blogspot.se/2013/11/fototriss-tema-min-by.html
  AX

  SvaraRadera
 2. Fina trissbilder från dina omgivningar i det steniga Småland (jag är själv född och uppvuxen där, men vis Kalmarsundskusten).

  SvaraRadera
 3. Vackra bilder från en hård tid, så bra att du fyller på min kunskap!

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag bodde i Rimshult från 1983 12 år gammal till 1989 18 år gammal. Bodde inne i Ryd 1989-1991. Vi stenmurarna på bilderna hade vi våra hästar. Känner till dem som bor i det röda huset på bilden. Rimshult är en underbar plats. Jag finns på Facebook, Mikael Rixon

  SvaraRadera